Covid-19 dominerade även 2021, och lär fortsätta vara på tapeten 2022 också. Fjolårets börsfall blev, även om det var rejält, bara ett hack i den sedan dess kraftigt stigande kurvan. När ska nästa riktiga smäll komma? Det känns bra att ha en strategi som jag är trygg med tar mig någorlunda helskinnad igenom även en långvarig recession.
Börsåret 2021 blev det bästa på flera år och min portfölj gick också bra, 39,3%, jämfört med benchmark (ACWI) 30,5%. Då jag använder mig av en modest hävstång ökade mitt kapital med 47,0%, så jag klagar inte.
För portföljens del blev det ett år av konsolidering. Tre varianter av Globalt momentum gjordes om till en enda. Trendande värde Global, Långsiktiga innehav och Nya ideer avvecklades liksom engagemanget hos Degiro. Nu finns allt hos Avanza. Läs mer i bloggen här och här. Årets nytillskott är Kryptoportföljen, läs mer här och här.
Idun apel är en regelbaserad värdepappersportfölj, dvs köp- och säljbeslut baseras på ett regelverk som finns beskrivet i investeringstrategin. Där beskrivs förutom principer och portföljmål reglerna för de olika delportföljerna samt för utvärdering. Årets utvärdering följer nedan.
Utvärdering av portföljmålen
Sedan ett antal år befinner jag mig i uttagsfasen. Det präglar både strategi och målsättning, det viktigaste är inte att avkastningen blir högre än andras, utan att den täcker mina kostnader för den livsstil jag vant mig vid oavsett hur gammal jag blir, men givetvis vill jag gärna slå index.
Därutöver önskar jag en så god avkastning att en bra andel blir över till välgörenhet och spännande projekt under resans gång, samt till efterlevande.
Kvantitativa mål
- Avkastningen ska över tid överstiga globalindex (ACWI)
- Den riskjusterade avkastningen ska överstiga den riskjusterade avkastningen för globalindex. Mäts genom att jämföra Sharpe värdet med Sharpe för globalindex.
- Nedgångar vid börsfall ska vara mindre än nedgångarna i globalindex. Mäts genom att jämföra avkastningen för det sämsta året med sämsta året för globalindex.
- Man ska kunna administrera portföljen på max 8 timmar* per vecka. Mäts genom att bokföra antalet nedlagda timmar per vecka.
* Tiden började loggas först 2018, och sedan sommaren 2021 utökades tiden som loggas till all tid som läggs ner för att administrera portföljen inklusive företagsadministration. För detaljer, se här.
Det finns inget att klaga på. Alla målen är uppfyllda. På sikt räknar jag med att överavkastningen kommer att öka, om än inte på ett spektakulärt vis.
Eftersom jag på senare år ökat min Sverige-andel markant kan man fråga sig om globalindex (ACWI) är rätt benchmark. Åtminstone för tillfället passar jag på den frågan och håller fast vid ACWI som jämförelseindex.
Nedlagd tid är lite av en främmande fågel bland målen. De andra måtten är direkt jämförbara med andra portföljer, fonder, ETFer, etc. Tidsmålet är knutet till min person och personlighet, jag vill inte nörda ner mig för mycket så att det verkligt viktiga i livet försummas. Ingen fond skulle väl för övrigt få för sig att framhålla hur lite tid de lagt ner för att uppnå sina resultat.
Måluppfyllelse enstaka år är mindre intressanta än måluppfyllelse över tid. Min tanke är att i framtiden presentera tabellen ovan med rullande 10-års resultat tillsammans med totalen.
Här följer en sammanställning av totalen samt de olika delportföljerna:
Globalt momentum har presterat väl jämfört med ACWI, både absolut och riskjusterat, drygt 4% överavkastning med klart lägre risk. Detta är min största delportfölj, ca 2/3-dels vikt.
Trendande värde vände efter några års underprestation upp och blev årets klar bästa portfölj, även om den på totalen (8 år) underpresterat index. Jag tror dock fortfarande på att den på sikt kommer att slå index.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar