Principer

Investeringsstrategin utgår från mina personliga erfarenheter av ett historiskt ganska planlöst köp- och sälj beteende. I bakhuvudet fanns nyheter om den effektiva marknaden, tror tom att det gav ett Nobelpris i ekonomi. En apa som kastar pil väljer aktier lika bra som proffsen eller vem som helst. Jag tänkte att kan man inte slå marknaden/apan kan man inte lyckas sämre heller. Men det klarade jag tyvärr galant! 

Samtidigt tror jag generellt på ett systematiskt angreppssätt, och så småningom (2013) fastnade jag för evidensbaserade metoder. I det följande beskrivs min aktuella investeringsstrategi kortfattat men förhoppningsvis någorlunda stringent. Den är skriven i första hand för min egen skull, så den kan förmodligen uppfattas vara lite kort för den som inte är insatt. 

Strategin ska vara regelstyrd, köp- och säljbeslut ska styras av tydliga nedskrivna regler. Den ska baseras på offentliga och allmänt erkända forskningsresultat som uppvisar en god historisk avkastning. Reglerna ska vara begripliga (för mig) och enkla att tillämpa i praktiken.

Diversifiering och skydd mot nedgångar ska vara viktiga inslag i strategin. Det är även önskvärt att diversifiera genom uppdelning i olika delportföljer med olika regler. Upp till 10% av portföljvärdet får användas för att testa nya idéer.

Strategin i sin helhet ska utvärderas och uppdateras på årsbasis. Alla ändringar ska dokumenteras.


Portföljerna

Portföljen består av två huvuddelar. Den största, 70%, är en ren momentumdel bestående av regionala fonder med syftet att täcka in världens viktigaste marknader. Här finns också två mindre (<=10% vardera) mer spekulativa delportföljer, med hävstångsprodukter och kryptovalutor. 

Den andra delen, Kvant, 30%, är en samling kvantitativa aktieportföljer. Aktierna väljs utifrån aktuell kurs i förhållande till fundamenta i resultat och balansräkningar, men trender är viktiga också i denna del.

Momentum

Gemensamt för portföljerna i momentumdelen är att de enbart grundar köp och säljbeslut på
kursrörelser.

Globalt momentum

Huvudiden är att investera globalt i aktier när aktier är i en stigande trend, annars i obligationer och guld. Anledningen är att aktier historiskt (200+ år) har uppvisat den bästa avkastningen, och obligationer den näst bästa.
























Indexfonder med global täckning och nedanstående inriktning används:
- Global (kan också delas upp i regionerna Nordamerika, Japan, Europa och  
  Tillväxtmarknader)
- Sverige
Även småbolagsfonder, guld och andra fonder inriktade på erkända marknadsanomalier samt regionala räntefonder kan vara valbara. 

Aktuella investeringssignaler och fonder finns härAvkastningen jämförs för var och en av 3-12 månaders avkastning och den bästa väljs. Detta ger 10 uppsättningar investeringssignaler. Sedan köper man fonderna  (fn 3 styck) med högst avkastning sammantaget över 3-12 månaders momentum. Ombalansering sker månadsvis, samt vid större förändringar.

Portföljen är numera lik Börslabbets Global trendföljning.


Globalt momentum med hävstång

När upptrenden är stark kan en mindre andel läggas på hävstångsprodukter, för närvarande används omx30 och nasdaq100 indexen med hävstång 2. Utöver 3-12 månaders signalerna beräknas en kort trendsignal (1-3-6-12 månader viktat medel) för att avgöra om tillgången ska köpas.  

Krypto

Kryptoportföljen fungerar efter samma mönster som Globalt momentum, men med en korg av kryptovalutor (f.n endast bitcoin och ethereum) som risktillgångar istället för aktiefonder. Även här används kort trendsignal extra kriterium. 


Kvant

I kvantdelen investeras i aktier där fundamenta i form av pris i förhållande till nyckeltal i års- och kvartalsredovisningar utgör urvalsgrund, men även trenden är viktig.

Portföljen följer Börslabbets kvantitativa aktiestrategier rakt av:

Prismomentum (Börslabbet kallar det Sammansatt momentum) består av 12 svenska aktier. Ombalanseras kvartalsvis. 

Trendande värde, Trendande utdelning och Trendande kvalitet består av vardera 8 nordiska aktier. En fjärdedel, dvs två aktier per portfölj ombalanseras kvartalsvis, vilket gör att portföljerna som helhet ombalanseras årsvis.

Slutligen består Trendande värde US och Sammansatt värde US av vardera 8 amerikanska aktier, som ombalanseras enligt samma mönster som de nordiska.

Antalet aktier per delportfölj är valda så att alla aktieposterna blir ungefär lika stora samtidigt som fördelningen mellan portföljerna blir som tänkt (23% prismomentum, 46% nordiska aktier och 31% amerikanska aktier). Tanken är också att ombalansera mellan delportföljerna kvartalsvis.



1 kommentar:

  1. Omarbetat texten och ändrat beskrivningen av framför allt aktieportföljerna. Refererar till Börslabbet.

    SvaraRadera