Så för några år sedan startade jag min globala trending value portfölj i mitt ISK och globalt momentum portfölj i min företagsdepå hos Degiro. Och så var det tänkt att puttra på. Men så blev det inte. Istället hände bla detta:
1. Det beslutas på EU-nivå om nya dokumentationskrav på ETFer from 2018, med resultat att ETFer på USA-börsen blev diskvalificerade för EU-medborgare. Jag gick då över till Europa-baserade ETFer med ett tyvärr sämre utbud.
2. Avanza beslutade i början av 2020 att ta bort X-trackers ETFer. Jag gick över till fonder.
3. Avanza beslutade våren 2021 att alla fonder skulle vara underlag för deras så kallade superränta. Jag konsoliderade min Globalt momentum portfölj till en enda med samma fondutbud, (dock spritt över två konton). Samtidigt flyttade jag min TV Sverige och Långsiktiga innehav till min företagsdepå.
4. Degiro meddelade att de skulle upphöra med företagskonton från slutet september 2021.
Jag flyttade tillbaka TV Sverige och Långsiktiga innehav till min företags-KF. Samtidigt minskade jag ner Långsiktiga innehav för att få ner räntekostnaderna, då jag använder en liten hävstång.
Nu som nummer 5, meddelar Degiro att de ändrar sina priser from 21 december 2021. Transaktionspriser sänks generellt (tror jag), men valutaväxling höjs med 250% till 0,25% per växling och räntan på lån i SEK höjs från 1,55% till 3%, dvs en höjning med närmare 200%!
Det var just växlingsavgiften tillsammans med utbudet som avgjorde att jag startade upp min globala trending value portfölj hos Degiro och senare räntan att jag belånade den.
Redan tidigare har jag funderat på om det är mödan och kostnaden värt med den globala TV portföljen. Transaktionskostnaden blir ganska hög och det är bökigt med olika öppettider på olika börser. Samtidigt finns det enligt min bedömning inget som tyder på att Sverigebörsen skulle tappa konkurrenskraft de närmaste åren. Därför är min tanke nu att successivt avveckla denna portfölj.
Men vad göra istället? Min tanke just nu är att istället öka på i TV Sverige. Det betyder att Degiro inte är ett alternativ, då ännu ett besked i år eller i fjol är att de nu drar 30% skatt på utdelningar från svenska aktier även i ISK. Det betyder att jag antigen bör flytta över till mitt ISK hos Avanza eller fylla på med utländska, eller icke utdelande svenska innehav i Degiro-ISK, samt att att jag behöver fundera ett varv till hur att hantera belåning. Hur det blir har jag inte bestämt mig för och det är heller ingen större brådska. Men helt klart hade det varit enklare om jag hade allt på ett och samma ställe.
Det är slående att de största ändringarna de senaste åren faktiskt initierats av externa förändringar, dvs legala ändringar och pris/villkorsjusteringar hos Avanza och Degiro. Det är ibland extra svårt att vara passiv.