Avslut Långsiktiga Innehav, Trendande värde global, Årets trender ocn Nya ideer

I år har jag jag till min förvåning ändrat om mer än vanligt i portföljen. Det mesta har dock triggats av ändrade villkor hos framför allt Degiro, där jag vid årets början hade två konton, ett privat ISK och en företagsdepå. Dessa är nu avvecklade och allt finns konsoliderat i två privata konton (ISP och ISK) och en företagsägd KF hos Avanza. Det är iofs troligt att jag av skatteskäl kommer att komplettera med en företagsdepå framöver. Nåväl, den dagen den sorgen. 

I spåren av dessa förändringar har jag också avslutat några delportföljer och det är därför på sin plats med några slutord om dessa.

Årets trender var ett försök att handla med aktivt förvaltade fonder. Tittar man i Avanzas fondlista ser man alltid att det är några fonder som gått tokbra det senaste året och det ändras över tid. Vid en tid går bioteknikfonder bäst, några månader senare är det Indienfonder och i fjol var det hållbarhetsfonder. Planen blev efter tag att regelbundet välja ut kandidater ur listan och sedan köra dem genom momentumfiltret som jag redan använder för Globalt momentum. Portföljen startades 20 aug 2020 och avslutades 1 sep 2021. Avkastningen blev 28,9% jämfört med 30,0% för acwi, helt OK egentligen. Anledningen till att jag avslutade portföljen var att den var för tidsödande och att jag behövde kapital till min nya Krypto-portfölj. Jag tror fortfarande det är möjligt att konstruera en välavkastande portfölj utifrån fondlistan och momentumfiltret men det skulle behöva automatiseras och det är ett för stort jobb för mig. Kanske i framtiden eller att jag lejer ut jobbet. En lärdom är annars att det finns många fonder med hutlösa transaktionskostader, det handlar inte bara om förvaltningsavgiften.

Trendande värde global var en del av min TV-portfölj. Värdeportföljen är min första regelstyrda portfölj med 8 år på nacken nu. Reglerna har förändrats efter hand men har alltid varit värdebaserade. De första åren innehöll den bara svenska aktier men så småningom blev den global för att sedan i fjol ånyo innehålla en andel svenska aktier. Avkastningsmässigt har jag bara jämfört under drygt ett år och under den perioden har global och Sverige båda gått jättebra och ungefär lika. Anledningen till att jag stängde ner global-delen nu var Degiros aviserade räntehöjning och höjning av växlingsavgiften. I korten fanns också att det var ganska besvärligt att handla på börser i olika tidszoner, systemstödet var heller inte det bästa alltid. Det kändes ibland lite som att handla i blindo. Vidare blev aktierna väldigt anonyma, med svenska aktier har jag lättare att förhålla mig till verksamheten och de förekommer emellanåt i mitt nyhetsflöde, vilket gör dem intressantare att äga.

Långsiktiga innehav startade jag för knappt tre år sedan eftersom jag då ansåg mig behöva ha en viss andel svenska aktier. Valet föll på investmentbolag och fastighetsbolag inköpta med substansrabatt samt ett par skogsbolag. Resultatet har varit utmärkt, ca 6% per år över acwi och till en lägre volatilitet dessutom. Numera har jag en klar Sverige-övervikt i Globalt momentum och en helsvensk Trendande värde portfölj, så behovet av ytterligare en svensk portfölj finns inte längre. Det kan dock mycket väl hända att jag startar upp portföljen på nytt senare, då förmodligen i en företagsdepå för att generera vinster/utdelning att dra av lön och andra kostnader mot. Faktum är att jag hade en motsvarande långsiktig portfölj under några år redan från 2013 och den gick riktigt bra även den, men jag avslutade den då jag inte förstod varför den gick bättre än index, jag hade bara valt aktier i stora svenska företag som ansågs stabila.

Nya ideer slutligen är mitt sätt att tillåta mig att i skarpt läge testa ny investeringsideer med upp till 10% av kapitalet. Under årens lopp har jag testat en hel del, råvarumomentum, hävstångsmomentum, momentum med bull/bear, spin-off investering, IPOs och en hel del annat. Men jag har insett att det finns ingen anledning se Nya ideer som en egen portfölj. Hur länge är förresten en ny ide ny? Därför är den numera avvecklad. Siffrorna stämmer ändå inte, då misslyckade försök under 2015-16 inte finns med.

I fortsättningen kommer jag att slutredovisa avvecklade ideer/portföljer med en dödsruna i bloggformat, ungefär som ovan.

Fortfarande gäller dock att jag tillåter mig att satsa upp till 10% procent på nya ideer.