Investeringsstrategi 2021

Principer

Strategin ska vara regelstyrd, köp- och säljbeslut ska styras av tydliga nedskrivna regler. Den ska baseras på offentliga och allmänt erkända forskningsresultat som uppvisar en god historisk avkastning. Reglerna ska vara begripliga (för mig) och enkla att tillämpa i praktiken.

Diversifiering och skydd mot nedgångar ska vara viktiga inslag i strategin. Det är även önskvärt att diversifiera genom uppdelning i olika delportföljer med olika regler. Upp till 10% av portföljvärdet får användas för att testa nya idéer.

Strategin i sin helhet ska utvärderas och uppdateras på årsbasis. Alla ändringar ska dokumenteras.


Portföljmål

Sedan ett antal år befinner jag mig i uttagsfasen. Det präglar både strategi och målsättning, det viktigaste är inte att avkastningen blir högre än andras, utan att den täcker mina kostnader för den livsstil jag vant mig vid oavsett hur gammal jag blir, men givetvis vill jag gärna slå index. Därutöver önskar jag en så god avkastning att en bra andel blir kvar till efterlevande, välgörenhet och diverse spännande projekt.

Kvantitativa mål

  • Avkastningen ska över tid överstiga globalindex (ACWI)
  • Den riskjusterade avkastningen ska överstiga den riskjusterade avkastningen för globalindex. Mäts genom att jämföra Sharpe värdet med Sharpe för globalindex.
  • Nedgångar vid börsfall ska vara mindre än nedgångarna i globalindex. Mäts genom att jämföra avkastningen för det sämsta året med sämsta året för globalindex.
  • Man ska kunna administrera portföljen på max 8 timmar* per vecka. Mäts genom att bokföra antalet nedlagda timmar per vecka.
Tiden började loggas först 2018, och sedan sommaren 2021 utökades tiden som loggas till all tid som läggs ner för att administrera portföljen inklusive företagsadministration. För detaljer, se här.

Portföljerna:

Globalt momentum

Huvudiden är att investera i aktier när aktier är i en stigande trend, annars i obligationer. Anledningen är att aktier historiskt (200+ år) har uppvisat den bästa avkastningen, och obligationer den näst bästa.


Source: Stocks for the long run

Man testar om aktiemarknaden är i stigande trend genom att jämföra avkastningen med den säkra räntan (=korträntefond). Investera sedan i de aktiefonder med högst avkastning om de är högre än den säkra räntan, investera annars i obligationer.  Avkastningen jämförs för var och en av 3-12 månaders avkastning med motsvarande säkra ränta. Detta ger 10 uppsättningar investeringssignaler.

Indexfonder med global täckning och nedanstående inriktning används:

- Global (kan också delas upp i regionerna Nordamerika, Asien-ex-Japan, Japan, Europa och  
  Tillväxtmarknader)
- World småbolag
- Emerging markets småbolag
- Sverige
- Sverige Småbolag
- Sverige Investmentbolag
- Sverige Fastigheter

Följande räntefonder används när aktietrenden är negativ:
- AMF Räntefond Lång
- SPP Korträntefond

Det finns några ställbara parametrar för styra beteendet:
- Antal fonder man ska investera i när aktietrenden är positiv (2)
- Antal fonder som ska ha avkastningen högre än säkra räntan för att aktietrenden 
  ska anses vara positiv (5 av 11)
- Minsta andel för investera i en ny fond (10%)
- Minsta omsättningsandel för att genomföra en ombalansering (10%)

Värdena inom parentes visar aktuella inställningar. För närvarande investerar man alltså i två aktiefonder av 11 valbara, om minst fem av dem avkastat mer än den säkra räntan. Denna regel appliceras för var och en av tre till 12 månaders avkastningsperioder, dvs 10 olika avkastningsperioder.

Portföljen delas fiktivt upp i fyra lika delar, som var och en ombalanseras var fjärde vecka. Detta innebär de facto att en fjärdedel av portföljen ombalanseras varje vecka. För detaljer se här

Vid införande av nya fonder kan man också välja att införa dem stegvis. Syftet är att de ska ta plats efter kommande meriter i första hand snarare än historiken vid införandetidpunkten. Denna metod är vald vid införandet av Sverige Fastigheter, som inte deltar fullt ut förrän nio månader efter introduktionen.

Aktuella investeringssignaler och fonder i delportföljerna finns här.

Tänkt portföljandel är minst 50%.

Referenser:

3 kommentarer:

  1. Uppdaterat räntefondsutbudet, samt ändrat till att portföljen numera är delad i endast två delar.


  2. Endast en del from nu, Sverige/Global.


  3. Uppdaterat fondutbudet, Global är uppdelad i regioner och Sverige Fastigheter tillagd.
    Lagt till förklaring av parametrar som styr beteendet.
    Beskrivit stegvis införande av nya tillgångar.

Trendande värde

Värdeinvestering är att köpa aktier som anses billiga i förhållande till fundamenta i senaste rapporten. Man jämför priset med olika vinstbegrepp, omsättning, utdelning osv.

Trendande värde använder ett sammansatt värdemått som består av EV/EBITDAP/EP/SEV/FCF och shareholder yield. De 10% bästa sorteras i fallande ordning efter kombinerat 3/6/12 månaders prismomentum. Man köper därefter från toppen av listan och behåller i ett år, och upprepar sedan proceduren.

Portföljen omsätts i början av varje kvartal, dvs fyra ggr per år.  En variant av stop-loss används också genom att de aktier vars avkastning understiger globalindex med 20% eller eller mer byts ut. Det betyder att 4 ggr per år byts de aktier ut som hållits i ett år, samt de aktier som fallit 20% eller mer relativt globalindex.

Portföljen ska vara uppdelad i en global och en svensk del.

Tänkt portföljandel är 5-30%.

Referenser:

Långsiktiga innehav

Består av aktier som ska behållas länge, investeringshorisonten är 5 år eller längre. Innehåller för närvarande huvudsakligen investmentbolag inköpta med substansrabatt, samt några skogsbolag och fastighetsbolag. Inga riktigt strikta regler, men idén är att köpa stabila bolag med tydliga värden till vettigt pris och behålla dem länge.

Tänkt portföljandel är 5-30%.

Nya ideer

Denna portfölj används för att testa nya ideer. De behöver inte nödvändigtvis vara regelbaserade. 

För närvarande testar jag en Kryptoportfölj, för info se här.

Tänkt portföljandel är 0%-10%. 

1 kommentar:

  1. Avslutat aktiva fondportföljen och istället startat upp försök med en kryptoportfölj.